ДИК синдром или дисиминирана интравазална коагулация е вероятната причина за трагедията

...
ДИК синдром или дисиминирана интравазална коагулация е вероятната причина за трагедията
Коментари Харесай

Вижте подробности за смъртта на 21-годишната родилка след секцио /видео/

ДИК синдром или дисиминирана интравазална коагулация е евентуалната причина за нещастието с умрялата 21-годишна родилка. Това мнение изрази доктор Иван Иванов, шеф на МБАЛ „ Св. Иван Рилски ”, Горна Оряховица пред NOVA. 
Младата жена умря след планирано секцио. Денислава от Горна Оряховица постъпила в лечебното заведение в града с отложен термин. Дежурният екип я оставил в отделението за наблюдаване. След опити за стимулиране на раждане, които не дали резултат, е взето решение с нейното категорично единодушие да се извърши секцио. Детето се е родило в устойчиво състояние и с естествени индикатори. Час по-късно обаче дамата се влошила и почнала да кърви щедро. Заради усложненото положение тя е била превозена до болница във Велико Търново. За страдание, лекарите там не съумели да се преборят за живота на младата майка.
„ Дойде на 20 август за наблюдаване и искаше да роди обикновено. Лежа до 26 август ”, обясни Кристиан, приятел на умрялата Денислава и татко на бебето й.
„ Казала е на екипа, че има болки в кръста, в бъбреците. Някои са й казвали, че се преструва ”, описа Кристиан.
„ Казвали са й да изчака, че ще й сложат система с болкоуспокояващо. После са споделили, че стопират да й поставят каквото и да е. Два дни поред й слагат система за предизвикателство, не става нищо. На 25 вземат решение, че ще вършат секцио на 26 август. Тя се съгласява, подписва се ”, съобщи Елена Стоянова, майка на умрялата.
На идващия ден Денислава й се обадила да я зарадва с новината, че е баба. Малко по-късно обаче й звъни да й каже, че страшно я боли. Това е бил и последният им диалог.
Малко по-късно звъни на Кристиан да отиде да припознае бебето. Когато отива в болничното заведение, той споделя, че я е чул по какъв начин вика от болежка.
„ Тя е преносвала, заради което е приета в отделението, с цел да бъде следена. Извършено е секцио, не е имало никакви затруднения по информация от сътрудниците. Около 1 час след секциото стартира щедро кървене. Изключително профузно. Веднага стартират реанимационни мероприятия ”, изясни доктор Иванов.
Транспортирането от болница в болница съставлява риск, по тази причина лекарите първо трябвало да стабилизират младата жена, преди да я транспортират в болничното заведение във Велико Търново.
„ След превозването във Велико Търново е била в схващане ”, споделя доктор Иванов. Според него младата жена е умряла разследване на ДИК синдром. Това е извънредно тежко положение, което води до 50% смъртност при родилките.
Проверки в болницата все отново ще има. 

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР